Cultură

Personalități corăbiene : Pola Illéry – regina filmelor mute

Distribuie aici

Pola Illéry, pe numele real Paula Iliescu, s-a născut la 18 Decembrie 1909 în Corabia, România, într-o familie evreiască de clasă mijlocie. A fost una dintre primele actrițe din România care a cucerit scena internațională, marcând o etapă semnificativă în istoria cinematografiei franceze din perioada interbelică, remarcându-se prin eleganță, talent și prezența sa fermecătoare, devenind o adevărată vedetă în era filmului mut și în tranziția către cinematograful sonor.

Și-a început cariera cinematografică la sfârșitul anilor 1920, debutând în filme franceze mute precum „Le Désir” (1928) și „Le Capitaine Fracasse” (1929).

Odată cu tranziția la filmele sonore, Pola a obținut roluri importante, remarcându-se în special în comedia muzicală „Sous les toits de Paris” (1930), regizată de René Clair, unde a interpretat o tânără seducătoare care atrage atenția unui cântăreț de stradă. .

De asemenea, a jucat în versiunea în limba română a filmului „Paramount on Parade” (1930), produsă la Paris de Paramount Pictures.

În anii următori, Pola a continuat să apară în filme notabile, inclusiv „14 Juillet” (1933) și „La Rue sans nom” (1934). Ultimele sale apariții cinematografice au fost în filmele „Le Tigre du Bengale” și „Le Tombeau hindou” (1938), versiuni franceze ale producțiilor UFA.

În 1939, odată cu ocuparea Franței de către naziști, Pola a emigrat în Statele Unite. Acolo, a lucrat ca asistentă voluntară pentru Crucea Roșie Americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A devenit cetățean american în 1946 și s-a căsătorit cu Daniel Alpert în 1947 cu care are patru copii. După ce a locuit în New York și Maryland, cuplul s-a stabilit în Pennsylvania în 1954, unde Pola și-a dedicat viața familiei.

Pola Illéry a decedat la 15 februarie 2012 în Scranton, SUA, la vârsta de 103 ani, lăsând în urmă o moștenire cinematografică impresionantă și fiind considerată una dintre cele mai glamour vedete de film ale României din perioada interbelică.

Chiar dacă numele său nu este la fel de cunoscut astăzi, Pola Ilery rămâne un simbol al talentului românesc care a reușit să strălucească dincolo de granițele țări. Ea a fost una dintre primele românce care au demonstrat că pasiunea, munca și determinarea pot depăși barierele lingvistice și culturale.

Astăzi, povestea Polei Ilery continuă să inspire noi generații de actori și cinești, fiind o mărturie a începuturilor fascinante ale cinematografului european și a contribuției românești la dezvoltarea acestuia.

Nu poti copia acest continut!