Editorial

Se reinstaurează dictatura în România?  

Distribuie aici

România pare să intre pe o pantă periculoasă, în care valorile democratice și libertățile fundamentale sunt atacate prin măsuri legislative controversate și acțiuni menite să reducă la tăcere orice voce critică. Fenomenele recente din spațiul public și politic arată o tendință periculoasă de centralizare excesivă a puterii și de marginalizare a vocilor critice, alimentând ideea că dictatură revine, de această dată sub forme subtile, dar devastatoare. Cea mai recentă dovadă în acest sens este adoptarea unei ordonanțe de urgență care limitează libertatea de exprimare, justificată oficial prin „combaterea dezinformării și protejarea securității naționale”.

Subjugarea instituțiilor statului

Primul semnal de alarmă vine din slăbirea separată a puterilor în stat. Instituții care ar trebui să fie independente, precum justiția sau presa, par din ce în ce mai vulnerabile la influența politică directă. Numirile în funcții-cheie nu mai respectă criteriile de competență sau transparență, ci sunt dictate de interese de partid sau de grupuri de influență. Această capturare a statului subminează fundamentul oricărei democrații funcționale.

Economia – o pârghie de manipulare
Sub masca unor reforme economice, guvernanții încearcă să controleze resursele țării în interes propriu, ignorând nevoile reale ale cetățenilor. Distribuirea discreționară a fondurilor publice, în special către zone favorabile din punct de vedere politic, creează inegalități sociale grave și accentuează polarizarea societăților.

OUG-ul care amenință libertatea cuvântului
Noua ordonanță de urgență permite autorităților să sancționeze rapid publicații, persoane fizice și platforme de social media care sunt considerate a difuza informații false sau „dăunătoare interesului public”. Deși scopul declarat este unul pozitiv, termenii vagi folosiți în textul ordonanței deschid larg porțile abuzurilor. Fără criterii clare și transparente, orice critică la adresa guvernului ar putea fi etichetată drept „dezinformare”, iar vocile disidente riscă să fie reduse la tăcere.

Această măsură amintește de cenzura practicată în regimurile autoritare, unde „binele public” este utilizat ca justificare pentru suprimarea opoziției. Dincolo de sancțiuni financiare, ordonanța prevede și blocarea accesului la platformă și site-uri, o măsură care ridică serioase semne de întrebare cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Reacția societății civile și a presei
Organizațiile pentru drepturile omului și reprezentanții presei independente au condamnat deja această ordonanță, avertizând că creează un precedent periculos. „Este inadmisibil ca într-o democrație europeană să se adopte o astfel de măsură pe cale de urgență, fără consultări publice și fără un control parlamentar adecvat. Aceasta nu este despre securitatea națională, ci despre consolidarea puterii unui guvern care nu mai tolerează o opoziție”, au declarat reprezentanți ai unor ONG-uri pro-democrație.

Dictatura sub masca democrației

Spre deosebire de dictatura clasică, metodele sunt acum mai subtile, dar la fel de nocive: folosirea legii ca instrument de represiune.

Ce urmează?
Adoptarea acestei ordonanțe este doar unul dintre pașii prin care România riscă să alunece spre un regim autoritar. Într-un stat care ar trebui să respecte drepturile fundamentale ale omului, limitarea libertăților de exprimare ar trebui să fie ultima soluție, nu prima.

Reinstaurarea dictaturii în România nu se mai face cu tancuri pe străzi sau prin arestări în masă, ci printr-o serie de măsuri aparent legale, dar profund nedemocratice. Această strategie sofisticată urmărește să reducă la tăcere orice opoziție și să concentreze puterea în mâinile unui grup reținut de indivizi.

În fața acestor realități, este vital ca cetățenii să rămână vigilenți și să-și apere drepturile. Libertatea nu este garantată, ci trebuie câștigată și protejată continuu. România riscă să repete greșelile trecutului, iar lecțiile istoriei ne arată că indiferent de cost, dictatura trebuie să fie combătută la primele semne. Democrația nu moare dintr-o lovitură, ci printr-o serie de compromisuri mici, dar fatale.

Pentru cetățeni, însă, rămâne o întrebare fundamentală: vor rămâne pasivi în fața acestui asalt asupra libertăților sau vor apăra principiile democratice cu fermitate, dar întotdeauna prin mijloace pașnice, care respectă valorile libertății și ale dialogului? Răspunsul la această întrebare va decide viitorul unei țări aflate la răscruce de drumuri.

Nu poti copia acest continut!